ÖZET
Amaç: Türkiye"de yılan ısırmalarına bağlı zehirlenmelerle ilgili pek çok yayın olmasına rağmen standart bir tedavi önerilmemiştir. Yayınların çoğunda antivenom tedavisinin yetersiz yapıldığı görülmektedir. Ciddi zehirlenme tablosu bulunmasına rağmen pek çok hastaya sadece bir flakon antivenom yapılmaktadır. Kırk üç hastadan edindiğimiz tecrübeler ışığında, Türkiye"deki yılan ısırıklarında bir takip ve tedavi algoritması oluşturulmasını amaçladık. 

Gereç ve Yöntemler: 2006-2009 yılları arasında başvuran 16"sı kadın, 27"si erkek olan yılan zehirlenmesi olguları takip ve tedavi edildi. Hastalar ortalama 4,92 gün yatırılarak tedavi edildiler. Hastalara yılan antiserumu ve medikal tedavi verildi. Gerekli durumlarda cerrahi girişim uygulandı. 

 

Bulgular: Antiserum allerjisini önlemek için hastaların kol cilt altına 0,25 mg adrenalin yapıldı. Bunu takiben ortanca 5,81 (2-17) flakon antiserum verildi. Hemoglobin değerleri 10 g/dl"nin altına düşen 5 hastaya toplam 12 ünite kan transfüzyonu uygulandı. Daha önce fasyotomi yapılmış bir hastanın bacağı greftlendi. Bir hastanın elinin 2. parmağına amputasyon yapıldı. Parmağında nekroz gelişen bir hastaya debritman ve kasık flebi ameliyatı uygulandı. Hiçbir hastaya fasyotomi açılmadı. Üç hastada INR değeri yükselmesi, iki hastada trombositopeni görüldü. Bu hastalar spesifik bir tedavi yapılmaksızın düzeldiler. Diğer hastalar medikal tedavi ile sorunsuz iyileşti. 

 

Sonuç: Hastalara uygulanan takip ve tedavi yöntemleri bir algoritma halinde yazıldı. Bu algoritmanın kullanılması ile zehirli yılan ısırması durumunda komplikasyon oranının düşük tutulması ve başarılı sonuç alınması mümkündür.